Hoe maakt de accountant een nieuwe administratie voor de klant aan?
 Algemene informatie, instellingen en tips

Dit voorbeeld is bedoeld voor een accountant/systeembeheerder
  • Let op: Dit stappenplan beschrijft het aanmaken van een administratie in iMUIS op de server.
    Het aanmaken van een administratie in KING Finance wordt hier beschreven.
  • Om een nieuwe administratie aan te kunnen maken dient u toegangsrechten te hebben tot de volgende onderdelen:
    iMUIS Verkenner - Gebruikersbeheer - Uw gebruikersnaam - tabblad Programma's - Algemeen - Systeembeheer
    iMUIS Verkenner - Algemeen - Gebruikersbeheer - tabblad Opties - Algemeen - Systeembeheer - Administratie aanmaken toestaan
    iMUIS Verkenner - Algemeen - Gebruikersbeheer - tabblad Opties - Algemeen - Systeembeheer - Kopiëren administratie toestaan

Stap-voor-stap uitgelegd

De onderdelen A en B van dit stappenplan hoeft u in principe slechts één keer uit te voeren.

• Alleen als u een aantal verschillende basisadministraties nodig hebt verdient het aanbeveling om voor iedere basisadministratie weer bij onderdeel A te beginnen.

Om een nieuwe administratie aan te maken dient u de volgende handelingen stap voor stap uit te voeren in iMUIS op de server van de accountant/systeembeheerder:

A: Een nieuwe administratie aanmaken
  1. iMUIS Verkenner - Algemeen - Systeembeheer
    Start het programma Systeembeheer
  2. Kies menu Administratie - optie Administratie aanmaken
  3. In het dialoogvenster Administratie aanmaken vult u het nummer en de naam van de nieuwe administratie in.
  4. Indien gewenst kunt u aangeven dat alle iMUIS gebruikers toegang hebben tot de nieuwe administratie en of er een historie van wijzigingen van deze administratie moet worden bijgehouden.
  5. Klik op [OK]. De nieuwe administratie zal nu worden aangemaakt.
B: De nieuwe administratie automatisch vullen met basisgegevens
  1. Als de nieuwe administratie aangemaakt is gaat u terug naar de iMUIS Verkenner.
  2. Open de nieuw aangemaakte administratie met menu Bestand - Administratie openen [Ctrl+O]
  3. iMUIS Verkenner - Algemeen - Inlezen
    Start het programma Inlezen.
  4. Kies menu Bestand - Masker openen
    1. Selecteer het masker bas4cijf.msk voor een administratie met een 4-cijferig rekeningschema
    2. Selecteer het masker bas5cijf.msk voor een administratie met een 5-cijferig rekeningschema
    3. Selecteer het masker bas6cijf.msk voor een administratie met een 6-cijferig rekeningschema
  5. Klik op [Open].
  6. Start het inlezen (toets [F9])
  7. De verwijziging naar de in te lezen bestanden is ..\imuis\import\fin\bas4cijf\ (of bas5cijf of bas6cijf, afhankelijk van uw masker keuze)
  8. Wanneer het inlezen van de basisgegevens in de administratie gereed is kunt u het programma Inlezen afsluiten.
  9. Deze nieuwe administratie kunt u gebruiken als basis voor alle nieuwe administraties die u gaat aanmaken.
C: Een nieuwe administratie inrichten en klaarzetten voor de klant
  1. iMUIS Verkenner - Algemeen - Systeembeheer
    Start het programma Systeembeheer
  2. Selecteer de basisadministratie die u wilt kopiëren
  3. Kies menu Administratie - optie Kopiëren
  4. In het dialoogvenster Administratie kopiëren vult u het nummer en de naam van de nieuwe administratie in.
  5. Indien gewenst kunt u aangeven dat alle iMUIS gebruikers toegang hebben tot de nieuwe administratie en of er een historie van wijzigingen van deze administratie moet worden bijgehouden.
  6. Klik op [OK]. De nieuwe administratie zal nu worden gekopieerd.
  7. Open de nieuw aangemaakte administratie met menu Bestand - Administratie openen [Ctrl+O]
  8. iMUIS Verkenner - Tabellen
    Start het programma Tabellen.
  9. De tabel Basis algemeen kunt u vullen met de klantspecifieke gegevens.
  10. Controleer de Basis financieel en controleer bijvoorbeeld de grenzen van de grootboekrekeningen, debiteuren en crediteuren. Pas deze gegevens eventueel aan om de administratie bij het bedrijf te laten aansluiten.
  11. >>> Beginbalans invoeren
D: Klant en administratie koppelen in KING Finance
  1. Volg het stappenplan voor het aanmelden van een nieuwe klant.
  2. Belangrijk: Selecteer de optie "Neem alle informatie over uit en geef toegang tot administratie" en kies de administratie die u in stap C voor de klant hebt klaargezet.